I... qui era mon pare?

(dedicat a mon pare i a mo mare, al costat d’un gran home hi ha una gran dona)

                                                 Ferreries a 5 de novembre de 2021

Noces, 1954 

BARTOMEU FLORIT HUGUET

Va néixer el 15/10/1925 i va morir el 18/09/2012 a Ferreries (Menorca).

Fill únic d’Antoni Florit Vidal i Maria Huguet Casasnovas. Es casà amb Antònia Barber Moll i tingueren cinc filles. Home de família, sempre atent i sol·lícit, agraït, acollidor i servicial, va tenir l’alegria de veure com la família creixia amb l’arribada d’un bon ranxo de néts i besnéts. A ca seva sempre hi havia les portes obertes per a propis i nouvinguts. 

Primera Comunió 1933

1935

Grup de catequesis al pati de la rectoria, amb el vicari sr. A. Triay i el catequista Damià de Rumanou

Persona que es féu estimar pel seu tarannà obert, respectuós, dialogant i compromès en tots els diferents àmbits on es va moure.

De ben jovenet va aprendre l’ofici de sabater, s’ensenyà en Es Migjorn Gran, després treballà a preu fet els parells que li encomanaven, per més tard entrar a fer feina a “Zapatillas Ferrerías” , llavors en deien “Ses sabatilles”, on s’hi va jubilar (i que per cert, li prepararen un dinar d’homenatge quan va acabar). Sempre va estimar la seva feina.

Ses sabatilles, 1962

Profundament religiós, va participar activament en la Parròquia de Sant Bartomeu: en l’Acció Catòlica, en l’Associació de Pares de l’escola Sant Francesc d’Assís, va ordenar i classificar els arxius ubicats a la rectoria, va ajudar amb el registre dels recomptes  i economia de la parròquia. Anys i anys de dedicació que també se li va agrair amb un profund i afectuós detall . Llavors, ja de gran, també participà en el moviment cristià de “Vida creixent”.

5/2/1955 Missa a Santa Àgueda

A s'entrada de s'alzinar d'Alfurí, 1953 

Dalt: Tomeu Florit Huguet, Damià Pons, Llorenç Olives, Joan Fullana 

Baix: Pere Fraga, Jeroni Coll, fiet, Toni de Son Arro

 

Inauguració de l'OAR, 8/2/1961

Carlos de Salort Delegado del Gobieno, el Bisbe Pascual, Joan Jaume Arbós canonge i Vicari General, Fernando Cortés consiliari dels Joves d'Acció Catòlica, Bartomeu Florit Huguet president d'Acció Catòlica dels homes a Ferreries i ?

 

El seu compromís i servei amb la societat, el van dur a acceptar ser regidor de l’Ajuntament (anys 60). I més tard, com a jubilat, a entrar a formar part de la Directiva del Club de Jubilats, era el tresorer. També s’apuntà al grup “Amics de Santa Àgueda”.

Mon pare sempre va tenir aficions. L’apassionava registrar i saber més sobre el temps meteorològic, les filles guardam com un tresor les llibretes escrites amb la seva polida cal·ligrafia on parlar del temps el duia moltes vegades a reflexionar sobre la família, el poble, la política, la fe, la natura, la història, la llengua, el sofriment, la justícia, les aficions... També li agradava molt anar a pescar amb canya, anar a cercar esclatasangs, el futbol (era de l’Atlètic de Bilbao!) i la música. A la mili tocà amb la banda i a Ferreries també formà part de la Banda de Música (tocava el trombó) . Li agradava molt cantar, a casa moltes vegades s’hi esplaiava, així com també li agradava xiular tot reproduint melodies. I quan ja no va tenir la responsabilitat d’haver d’anar a fer feina, dedicà hores i hores a cuidar amb zel i entrega el seu petit trosset d´hort.


1948
Dalt; Tòfol Bosch, Llorenç Riudavets, José Moll (Lonse), ?, ?, Xec Febrer (Retxilleres), Miguel Florit, Guillermo Febrer, ?
Baix: Josep Martí (caragol) Delfín Florit, Tomeu Florit Huguet, Serafí Moll (fabiolera), Tomeu Florit, Lalo Florit

Sant Bartomeu 1948

Pesquera "Barres negres" 1964

un dels primers discs que va tenir


De petit va poder anar a l’escola fins els 11-12 anys, estudiant inquiet i curós en guardava bons records. Sempre li agradà molt llegir, arribant a formar a casa una considerable biblioteca, sobre temes diversos, però sobretot d’història, geografia, cultura, tradicions, oficis, llocs i llengua de Menorca. Cada dia llegia la premsa local i nacional. Gran seguidor de l’”Espipollant” d’en Pere Melis. Autodidacta en llengua catalana, per a ell era un repte escriure amb correcció la llengua materna que tant estimava.

Aquesta estima per les seves arrels el van dur a fer un treball meticulós sobre els nostres avantpassats, dissenyant a mà l’arbre genealògic de la nostra família. Aquesta inquietud el dugué a col·laborar en alguna ocasió amb n’ Antoni Guasch.



De jubilat va començar a realitzar una feina diària i constant de recerca,  recollida i classificació de notícies de Ferreries. La biblioteca s’anava engrandint d’any en any.

Aquesta web en vol ser un petit tast, pels qui com ell estimeu els orígens i vulgueu fer una visita al poble de Ferreries a través d’articles, fotos, recull d’activitats i notícies que sortiren a la premsa. Segur que ell, com a gran conversador que era, ho aprofitaria i estaria encantat de comentar-ho i  establir un intercanvi amb cadascun de voltros. Tots hi sou convidats.

Les seves filles